

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Nu te zien - Alle afleveringen
Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina laat zich verrassen door de hedendaagse Afrikaanse kunst in het Afrika Museum in Berg en Dal. In de tentoonstelling In Schitterend Licht gebruiken de kunstenaars spiritualiteit om de onderwerpen geweld, macht, gendernormen en kolonialisme aan te kaarten.
Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, ontdekt in het Drentse landschap de werken van internationaal bekende kunstenaars op de buitententoonstelling van Into Nature: Time Horizons. Met hun kunst onderzoeken zij deze keer het begrip tijd.
Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer maakt in het Fries Museum in Leeuwarden kennis met hét powerkoppel van de 19e eeuw: Christoffel en Kate Bisschop. Zij leefden in een tijd van industrialisatie en grote veranderingen, maar Christoffel haalde zijn inspiratie liever uit de 17e eeuw. En hij raakt gefascineerd door het kleurige stadje Hindeloopen, terwijl zijn vrouw Kate ook aan de weg timmerde met haar eenvoudige interieurs met moeders en kinderen.
Kunstenaarsdorp en vrijplaats Ruigoord bestaat 50 jaar. Daarom zijn er nu 30 onderzoekende, groene kunstprojecten te zien onder de titel Oase van Verwondering. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts laat zich dan ook verwonderen door kunst van onder meer Gijs Frieling, Femmy Otten, Zoro Feigl en Atelier Van Lieshout.
Op het 17e-eeuwse landgoed Buitenplaats Doornburgh, met zomerhuis aan de Vecht in Maarssen, staat sinds de jaren 60 een klooster. In die priorij zijn nu tentoonstellingen te zien. Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, neemt er een kijkje op de tentoonstelling Exodus. Ook bezoekt hij het atelier van de Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee, die er artist in residence is.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt prikkelende kunstwerken langs de IJssel op de IJsselbiënnale. Je kunt de hele route van 120 kilometer fietsen om alle 27 monumentale kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars te bekijken. Zij lieten zich inspireren door de omgeving en het thema Grondtonen. Daarmee zoomen de werken in op de verhouding tussen mens en landschap.
Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina bekijkt in Drachten het Van Doesburg-Rinsemahuis. Theo van Doesburg bedacht zo'n 100 jaar geleden de kleurschema's voor de binnen- en buitenkant van dit huis en het was het begin van zijn carrière als kunstenaar-architect. Het huis stond in de Papegaaienbuurt, zo genoemd vanwege de in de felle kleuren van De Stijl geschilderde huizen. Die buurt inspireerde de Dada-kunstenaar Kurt Schwitters.
Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer bezoekt een van de grootste middeleeuwse kastelen van Nederland: Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar is een bijzondere verzameling oude Italiaanse schilderijen te zien, maar ook munten en middeleeuwse boeken met miniaturen én het oudste handschrift van Gelderland. Huis Bergh is ook de eigenaar van de middeleeuwse torenmolen van Zeddam, die behoort tot de oudste gemetselde molens van West-Europa.
Waalwijk was lange tijd hét Nederlandse centrum voor schoenmakers en leerlooiers. Het museum in het prijswinnende gebouw van het Schoenenkwartier belicht die rijke geschiedenis van de schoen, maar werpt ook een blik op de toekomst. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt laarsjes met Mondriaan-design, bijzondere sneakers en de tentoonstelling Cutting Edges. Daar gaat het over nieuwe ontwikkelingen, zoals het maken van schoenen met een 3D-printer of een zool gebakken in een wafelijzer.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bezoekt de tweejaarlijkse buitententoonstelling ARTZUID op de Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam. Kunstenaar Jasper Krabbé stelde de achtste editie van deze beeldenexpositie samen. Hij koos voor vijftig sculpturen van kunstenaars die in de jaren 60, 80 en 2000 de 'kunst op straat' brachten, zoals popart, nouveau realisme, arte povera en streetart.
In 1909 werd het Futurisme geboren, een Italiaanse beweging die streeft naar een radicale verjonging van de cultuur. Artistiek en avant-gardistisch, maar ook als levenshouding. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Kröller-Müller Museum de totaalkunst van de Futuristen die uiteenloopt van schilderijen en sculpturen tot meubels, mode en interieur- en toneelontwerpen.
Paulo Martina, directeur van Musea Zutphen, brengt een bezoek aan het kloosterdorp Steyl. Oude kloostergebouwen vormen een bijzondere enclave van katholiek erfgoed vlakbij Venlo. Met als hoogtepunt het Missiemuseum, waar maar liefst 1500 opgezette dieren te zien zijn, verzameld door missionarissen sinds het einde van de 19e eeuw. En zij brachten ook plantenzaden mee voor de de bijzondere botanische tuin Jochumhof, opgericht in 1933 door Pater Peter Jochum om het biologieonderwijs aan het klooster te ondersteunen.
Kunstenaar Ruud van Empel maakt zijn eigen werkelijkheid. Dat doet hij door uit honderden door hem zelf gefotografeerde fotofragmenten een nieuw beeld samen te stellen. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in het Stedelijk Museum in Breda zijn wonderlijke, hyperrealistische wereld.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker dompelt zich in Museum Kranenburgh onder in het fenomeen licht. Hoe vangen schilders, fotografen en andere kunstenaars dat hele ongrijpbare en altijd wisselende licht? Met fotografie, installaties en schilderijen van onder meer Ann Veronica Janssens, Edgar Fernhout en Vivianne Sassen.
De Heilige Driehoek in Oosterhout, een gebied met drie nog bewoonde kloosters omgeven door parkachtige tuinen en weidse landerijen, vormt het decor voor een bijzondere kunstmanifestatie. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts onderzoekt hoe 25 hedendaagse kunstenaars, waaronder Maarten Baas, Folkert de Jong en Alicja Kwade, met hun werk reageren op de spirituele en religieuze omgeving.
De stroomlijn is een van de belangrijkste ontwerpprincipes van de moderne tijd. Het design van de minste weerstand is altijd sneller, beter en mooier. Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer bekijkt in het Design Museum in Den Bosch hoe vierkante vliegtuigen van hout en textiel veranderen in ranke reuzen van blinkend aluminium. En hoe gestroomlijnd design in alles wordt doorgevoerd, van strijkijzers tot sportkleding.
De Canadese kunstenaarsgroep General Idea maakte met zijn 'serious humor' moeilijke onderwerpen bespreekbaar. De drie leden, waarvan er twee overleden aan aids, vroegen in de jaren 70 en 80 met hun kunst op een speelse manier aandacht voor thema's die nog steeds actueel zijn. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Amsterdamse Stedelijk Museum hoe zij moeilijke onderwerpen als massamedia, sociale ongelijkheid, queer-identiteit en de consumptiemaatschappij bespreekbaar maakten.
De naïef realisten hadden één ding gemeen: ze waren autodidact en volgden dus geen kunstopleiding. Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina bekijkt hun schijnbaar eenvoudige landschappen, intieme huiselijke taferelen en portretten in Museum More. De waardering voor het werk van deze onopgeleide maar talentvolle schilders nam een enorme vlucht in de periode tussen de twee wereldoorlogen.
Henry Moore (1898-1986) is een van de belangrijkste beeldhouwers van de 20e eeuw. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in Museum Beelden aan Zee in Den Haag de expositie met zijn kenmerkende, modernistische beelden. Zijn werk balanceert op de scheidslijn tussen figuratie en abstractie. Ambacht, materiaalkeuze en de invloed van de natuur zijn belangrijke pijlers in de tentoonstelling Henry Moore aan Zee: Vorm en Materiaal.
Van een sportwagen met kattenogen tot een carnavaleske optocht met tien giraffen, het is te zien in museum De Pont in Tilburg. De Duitse kunstenaar Raphaela Vogel maakt grootschalige installaties waarin sculptuur, schilderkunst, video en muziek samensmelten tot een theatraal geheel. Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, bekijkt haar werk in de tentoonstelling KRAAAN.
Sofonisba Anguissola is een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker ziet in Rijksmuseum Twenthe hoe deze dame zich door slimme carrièrestappen uiteindelijk op wist te werken tot de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis.
Hij was de leermeester van Carel Willink, maar in Nederland nog vrij onbekend: de Duitse Hans Baluschek. Directeur van De Musea Zutphen Paulo Martina bekijkt in Museum Arnhem het werk van deze geëngageerde en sociaal bewogen kunstenaar van zo'n honderd jaar geleden.
Rond 1620 was er een bijzondere groep kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden in Rome: De Bentvueghels. Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer ontdekt in het Centraal Museum in Utrecht hoe dit beruchte kunstgenootschap hield van feesten, drinken en Rome, maar vooral van schilderen.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in het Amsterdam Museum hoe ambachtelijk handwerk als breien, haken en borduren weer helemaal hot is. In de tentoonstelling Continue this thread verkennen de Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge de kracht van handwerk.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in Museum De Fundatie het werk van zestien jonge, internationale schilders. Ondanks de digitale beelden waar deze generatie kunstenaars mee opgroeide, kozen zij voor de schilderkunst. Ze blijven in hun schilderijen dicht bij huis en hebben tegelijk een scherp oog voor de wereld om hen heen.
M.C. Escher werd wereldberoemd met zijn prenten waarin hij met de perceptie van de kijker speelt. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts stapt in zijn oneindige werelden in het Kunstmuseum in Den Haag. Daar heeft het Belgische kunstenaarsduo Gijs van Vaerenbergh de museumzalen verrijkt met ruimtelijke installaties, die de bezoeker met een hedendaagse blik naar de Escherprenten aan de wanden doen kijken.
Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer dompelt zich in Museum Voorlinden onder in de absurdistische kunst van de Belgische totaalkunstenaar Rinus Van de Velde. Hij is een ware ontdekkingsreiziger, maar wil daarvoor zijn atelier niet verlaten. Daarom vertaalt hij zijn dagdromen naar surrealistische tekeningen, sculpturen, installaties, foto's en films.
De Deense kunstenaar Ovartaci was een psychiatrisch patiënt, een dichter, een wereldreiziger, een intellectueel en een dromer, die haar hele leven vertaalde in haar bijzondere schilderijen en beeldhouwwerken. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in het Cobra Museum de kunst van deze bijzondere vrouw, die geboren werd als man en maar liefst 56 jaar in een psychiatrisch ziekenhuis woonde. Ze werd ontdekt door de Deense Cobra-kunstenaar Asger Jorn.
Er zijn al honderdduizenden tickets verkocht voor de bijzondere Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam. Directeur van het Centraal Museum in Utrecht Bart Rutten neemt de kijker mee op zijn bezoek aan de expositie van een van zijn favoriete kunstenaars, Johannes Vermeer. De meester van de stilte en het licht, die tot op de dag van vandaag weet te ontroeren.
Een wereld vol auto's: voor de een is het een utopie, voor de ander een nachtmerrie. Kunstenaar Olaf Mooij belicht in zijn beelden en installaties in museum De Domijnen de innige band die de mens heeft met de auto. Directeur van De Musea Zutphen Paulo Martina bekijkt het vaak humoristische commentaar van Olaf Mooij op onze behoefte aan status en identiteit - via de auto.
Kunstenaar Folkert de Jong maakt al 25 jaar levensgrote beelden van styrofoam en purschuim dat normaal in de bouw wordt gebruikt. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt zijn overzichtstentoonstelling in de Amersfoortse Kunsthal Kade. De beelden hebben macht, geweld, rampspoed en de ongemakkelijke kanten van de menselijke conditie tot onderwerp.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in Museum Het Schip hoe de Indonesische kleuren, vormen en materialen van invloed waren op de Nederlandse architectuurbeweging de Amsterdamse School. Zo zijn de golvende daken van huizen uit Sumatra als beeldrijm terug te vinden in de huizen van de Amsterdamse School van rond 1920. Ook andere Indonesische vormen, zoals de mythische draakslang, zijn door de Amsterdamse vormgevers verwerkt in meubels, metselverbanden en kunst.
'Let maar op, ik ga beroemd worden', zei de ambitieuze kunstenaar Kees van Dongen. En dat is gelukt. Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer bekijkt in Singer Laren de werken van een van de meest bekende kunstenaars van de 20e eeuw. Rond 1900 omarmt Van Dongen in Parijs de vernieuwing in kleur en toets en breekt hij definitief door. Inmiddels zijn de schilderijen van deze grote modernist publiekslievelingen.
Directeur van de Musea Zutphen Paulo Martina neemt in het Stedelijk Museum Schiedam de urgentie van spiritualiteit onder de loep. Jonge kunstenaars laten in hun werk zien hoe belangrijk dat thema voor hen is. Daarnaast maakt de tentoonstelling uitstapjes naar bekende kunstenaars uit het verleden.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt in de Rotterdamse Kunsthal de kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. In een mix van schilderkunst, fotografie, video, sculpturen en installaties kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De inspiratie daarvoor halen ze uit folklore, sciencefiction en spirituele tradities.
Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, bekijkt in het Drents Museum in Assen de archeologische schatten uit Pompeï en Herculaneum. Die twee Romeinse steden werden in 79 na Christus bedolven door de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. De tentoonstelling toont de fresco's, mozaïeken, beelden, sieraden en fonteinen uit het rijke leven van vóór de allesverwoestende uitbarsting.
Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Groninger Museum de creaties van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace. Kleurrijk, gewaagd en extravagant is de kleding van de maker die 25 jaar geleden werd vermoord. De outfits, accessoires, tekeningen en films van de catwalkshows tonen hoe zijn vooruitstrevende ideeën nog voelbaar zijn in de mode van nu.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in het Tropenmuseum de wereldwijde impact van plastic. In de tentoonstelling is aandacht voor de voors en de tegens; van een jurk van bioplastic die tijdens de tentoonstelling langzaam oplost, tot een kunstwerk gemaakt van gerecycled plastic, afkomstig van de bagage die de Jezidi's in Irak op de vlucht voor ISIS met zich mee droegen.
Op kerstavond gaat Marc de Beyer, directeur van het Teylers Museum, op zoek naar de mystiek in het Limburgs Museum in Venlo. De tentoonstelling Mystiek laat zien hoe de mens al eeuwenlang de alledaagse werkelijkheid probeert te ontstijgen. Door gebed en meditatie, maar ook door yoga, drank of drugs. Oude religieuze kunst uit de collectie van het museum gaat de dialoog aan met werk van hedendaagse kunstenaars als Rineke Dijkstra en Hans Op de Beeck.
Directeur van de Musea Zutphen Paulo Martina maakt zijn debuut. Hij bezoekt in het Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling van een beroemd kunstenaarskoppel: Anni en Josef Albers. Josef werd bekend door zijn reeks Homage to the Square, ontelbaar veel kleurenstudies in een vierkant vlak. Zijn vrouw Anni groeit uit tot een van de grondleggers van de moderne textielkunst.
Hij wordt de geniaalste kunstenaar van nu genoemd: de IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson. Hij groeide op als zoon van een regisseur en een actrice, en dat is te zien in zijn werk. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt Kjartanssons theatrale performances in video's, tekeningen en schilderijen in museum De Pont. Een diep romantisch verlangen combineert de IJslander in zijn werk met een aanstekelijke dosis humor.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts neemt in Museum Kranenburgh in Bergen het oeuvre van Jeroen Henneman onder de loep. Dit multitalent maakt sinds 1960 sculpturen, installaties, schilderijen en tekeningen. Verwondering, humor en onderzoek typeren zijn werken, die je ook vaak in de openbare ruimte tegenkomt.
Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer bekijkt in het Van Gogh Museum de iconische topstukken van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Voor zijn monumentale, met bladgoud bewerkte, vrouwenportretten en decoratieve landschappen putte hij uit het werk van schilders als Vincent van Gogh, Matisse en Monet.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bespreekt, omdat Nu te Zien! vijf jaar bestaat, eenmalig een tentoonstelling in haar eigen museum. Daar geeft Panorama Amsterdam een blik op de stad in al haar facetten, van de oudste stadsplattegrond uit 1538 tot vrouwenemancipatie en Ajax. Bijna vijf eeuwen Amsterdam gevat in een collectietentoonstelling.
Nu te Zien! bestaat vijf jaar en daarom vertelt directeur van het Centraal Museum in Utrecht Bart Rutten eenmalig iets over een tentoonstelling in zijn eigen museum. Daar treffen in Double Act schilderijen van 17e-eeuwse meesters en hedendaagse videokunst elkaar. Een heftige film van Marina Abramovic, naast de beroemde koppelaarster geschilderd door Gerard van Honthorst en de video van Steve McQueen, gaat de relatie aan met geschilderd paard van Roelant Saverij.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bezoekt in het kader van het 5-jarig jubileum van Nu te Zien! eenmalig haar eigen museum. Daar zijn de geabstraheerde en kleurige doeken van landschapsschilder Wim Oepts (1904-1988) te zien. Hij vond zijn inspiratie in het zonovergoten Zuid-Frankrijk.
Omdat Nu te Zien! vijf jaar bestaat, bespreekt directeur Suzanne Swarts eenmalig een tentoonstelling in haar eigen Museum Voorlinden. Daar is een groot overzicht te zien van de Italiaanse arte-poverakunstenaar Giuseppe Penone. Hij haalt zijn materialen zoals bomen, marmer en aardappelen rechtstreeks uit de natuur. Zijn sculpturen, installaties en foto's benadrukken dan ook de onlosmakelijke band tussen mens en natuur.
Hij is een van de meest raadselachtige schilders van de 20e eeuw en wordt ook wel de 'Amsterdamse Jeroen Bosch' genoemd: Melle Oldeboerrigter. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in Museum Van Bommel van Dam de vervreemdende taferelen van deze surrealistische fijnschilder.
Neo Rauch veroverde in de jaren 90 van de vorige eeuw de kunstwereld met zijn figuratieve schilderijen. In een tijd van vooral abstracte en conceptuele kunst, zorgde hij dat figuratie weer op de kaart kwam te staan. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt in Museum De Fundatie de vroege én de recente werken van dit boegbeeld van de Neue Leipziger Schule.
Een keer per twee jaar staat de hele stad Breda in het teken van foto's. Dit jaar staat het fotofestival in het teken van hoop en verandering. Ruim zestig fotografen doen met hun werk voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt de foto's - van Magnum-fotograaf Newsha Tavakolian tot die van rijzend internationaal en Nederlands talent - verspreid over bijzondere locaties in de stad.
De lust om te reizen, te dwalen en te ontdekken, dat hadden de Nederlandse kunstenaars in de negentiende eeuw. Wanderlust. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Dordrechts Museum reislandschappen van bekende en minder bekende schilderende avonturiers.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt in de Rotterdamse Kunsthal werk van ruim honderd vrouwen die bepalend zijn op het gebied van design. Van een biologisch afbreekbare stoel van vlas tot keramiek, juwelen, mode en een zelden getoond tapijt van het eerste vrouwelijke afdelingshoofd van het Bauhaus.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks reist in Gouda terug in de tijd, naar de 16e eeuw. In Museum Gouda en de daarnaast gelegen Sint Janskerk zijn kunstschatten uit die tijd te zien. Van levensgrote ontwerptekeningen voor de glas-in-loodramen tot altaarstukken - op miraculeuze wijze tijdens de Beeldenstorm van 1566 bewaard gebleven.
Groot en kleurrijk, dat zijn de doeken van de Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011). Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer bekijkt zijn expressieve schilderijen, waarbij de mens zich vaak in vele bochten wringt, in Museum MORE. Tadeusz verbeeldt figuren, van een naakte vrouw tot een geslachte os, in bijzondere composities.
Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten doet een dagje Amsterdam en bezoekt Huis Willet-Holthuysen. In dit oude pand vol stijlkamers onderzoekt kunstenaar Maaike Schoorel het leven van verzamelaar Louisa Willet-Holthuysen. Zij richtte het huis in de 19e eeuw in met haar collectie en liet het huis na aan de gemeente Amsterdam, met als voorwaarde dat het een museum zou worden. En dat is het nog steeds.
Een zomers uitje naar het verbouwde Museum Arnhem is niet compleet zonder een bezoek aan de nieuwe beeldentuin. Naast de iconische Borstentros van Maria Roosen is er ook werk van internationale kunstenaars als Rebecca Horn en Henry Moore te zien. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt de beelden, en natuurlijk de nieuwe museumvleugel die 15 meter uitsteekt over de stuwwal.
Het mooie weer en de bijzondere natuur lokten schilder Leo Gestel in 1914 naar Mallorca. Hij bleef er vier maanden en schilderde als een bezetene - het zou het hoogtepunt van zijn oeuvre worden. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt zijn kleurrijke en experimentele werken van olijfboomgaarden, heuvels en havens die te zien zijn in Museum Kranenburgh in Bergen.
In de historische buitenplaats Landgoed Oud-Amelisweerd zijn de komende vijf zomers bijzondere Nederlandse hedendaagse kunstenaars te zien. Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt de eerste daarvan: Amie Dicke. Zij onderzoekt het vrouwelijke schoonheidsideaal door foto's uit modetijdschriften en krantenknipsels op haar eigen, bijzondere manier te bewerken.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts laat zich in het park van Paleis Soestdijk verrassen door innovatieve kunst van makers van Nederlandse bodem. Gevestigde namen als David Bade en Atelier Van Lieshout, maar ook nieuwe talenten gaan daar aan de slag met actuele thema's als duurzaamheid en biotechnologie.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts gaat in Antwerpen op zoek naar zomerse buitenkunst. Dat vindt zij in het kunstpark van het Middelheim Museum, waar kunst en natuur hand in hand gaan. Met topwerken van Henry Moore en Auguste Rodin, maar ook meer hedendaagse grootheden als Ai Weiwei.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks gaat langs bij het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, waar de tentoonstelling Glas als ijsbreker te zien is. In deze expositie leer je eeuwenoude glazen kennen die bijzonder zijn door hun gebruik: het is niet meteen duidelijk hoe je eruit moet drinken. Dat leidde in de 16e en 17e eeuw tot hilarische - en vaak verbroederende - taferelen.
In de bossen en op landgoederen van het idyllische Friese Oranjewoud zijn beelden van vijftien internationale topkunstenaars te zien. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt hoe zij zich door de omgeving en geschiedenis van Oranjewoud laten inspireren.
Omdat het 150 jaar geleden is dat Piet Mondriaan geboren is, organiseert het Haagse Kunstmuseum een tentoonstelling rondom deze belangrijke 20e-eeuwse kunstenaar. Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker onderzoekt de invloed van Mondriaan op zijn tijdgenoten, maar ook op de vele naoorlogse kunstenaars die later door zijn werk geïnspireerd raakten.
Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten is fan van het werk van de wereldberoemde Britse kunstenaar Antony Gormley. In de sculpturen en installaties die te zien zijn in Museum Voorlinden in Wassenaar onderzoekt Gormley het eeuwenoude onderwerp van het menselijk lichaam op zijn eigen, unieke manier.
Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer bezoekt de indrukwekkende privéverzameling van het echtpaar Blokker die zij schonken aan het Larense Singer Museum. Ze hadden ruim veertig werken van Sluijters en meer dan zeventig werken van tijdgenoten. Veel schilderplezier, felle kleuren en losse penseeltoetsen sieren de doeken die te zien zijn in de pas geopende Nardinczalen.
Directeur van De Fundatie Ralph Keuning reist in het Cobra Museum in Amstelveen door de Marokkaanse kunstwereld vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu. Schrijver en kunstliefhebber Abdelkader Benali stelde een tentoonstelling samen met zijn favoriete kunstwerken. De hedendaagse Marokkaanse kunstenaars vertellen in hun vaak speelse kunst verhalen over 'het andere Marokko' - ze tonen niet het traditionele beeld van het land dat veel mensen kennen.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in het Groninger Museum het werk van de jonge maar veelbelovende Franse kunstenaar JR, die met zijn foto's de openbare ruimte overneemt. Zo maakte hij een installatie van een enorme peuter die nieuwsgierig over de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten heen kijkt. JR begon met graffiti op straat in Parijs, maar maakt inmiddels grote kunstprojecten, waarmee hij aandacht vraagt voor ondergeschoven groepen in de samenleving.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts onderzoekt in Kunsthal Kade hoe hedendaagse kunstenaars aankijken tegen het utopische ideaal van een maakbare wereld. Aanleiding is het 150e geboortejaar van Piet Mondriaan, die in zijn kunst op zoek was naar een 'Aards Paradijs'. Maar de kunstenaars van nu geven eerder een blik op de chaotische wereld waarin we leven. Compleet met milieuvervuiling, virussen en oorlogsdreiging lijkt dat verre van een paradijs.
Museum De Pont geeft een inkijkje in het privéarchief van de beroemde Afro-Amerikaanse kunstenaar Kara Walker. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Tilburgse museum dertig jaar aan tekeningen en video's waarin zij de onderdrukking van de zwarte vrouw in Amerika door de eeuwen heen aan de kaak stelt.
Geen fotoshop, geen filters of plastische chirurgie, maar gewoon het menselijk lichaam afbeelden zoals het is. Dat deed Rembrandt in de 17e eeuw en dat doen dertien hedendaagse kunstenaars op de tentoonstelling Rauw in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer onderzoekt de ontnuchterende en rauwe alternatieven die kunstenaars als Melanie Bonajo, Marlene Dumas en Aline Thomassen bieden voor het heersende ideaalbeeld.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks duikt in Keramiekmuseum Princessehof in de cultuurgeschiedenis van Korea. Eeuwenoud betoverend celadon, evenals spraakmakende hedendaagse kunstinstallaties, vertellen het verhaal over de eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen van dit land dat lange tijd onbereikbaar was voor het Westen.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker betreedt in het Eye Filmmuseum het universum van kunstenaar Guido van der Werve. Zijn films vol romantiek en natuur gaan over de nutteloosheid en de schoonheid van het bestaan. Vaak is hij zelf de hoofdpersoon die een gevecht aangaat met zichzelf. Bijvoorbeeld door twaalf uur lang onafgebroken rondjes om zijn huis te rennen, of 24 uur lang op de Noordpool te staan terwijl de aarde onder hem door draait. Melancholie en droge humor wisselen elkaar af in de bijzondere films, waarvoor hij vaak zelf de muziek componeert.
Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt de kunst van migratie in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Archeologen en hedendaagse kunstenaars slaan daar de handen ineen om te laten zien dat migratie iets is van alle tijden. Tweeduizend jaar geleden trokken soldaten, handelaren en ambachtslieden al naar de grens van het Romeinse Rijk, die dwars door Nederland liep. Hun persoonlijke verhalen blijken uit objecten die worden aangevuld met installaties van hedendaagse kunstenaars als Patricia Kaersenhout en Antonis Pittas.
Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks verwondert zich in Museum More over de figuratieve kunst uit het Tsjecho-Slowakije van 1918 tot 1945. Net als hun diversiteit aan culturen, identiteiten en politieke opvattingen creëerden de kunstenaars een eigen beeldtaal die niet te vangen is in één stroming.
Sam Drukker schildert de zoekende mens - onderweg, verdreven, ontheemd. Drukker ziet als portretterende vakman de volmaakte schoonheid van de mens juist in al zijn onvolmaaktheden. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in museum JAN in Amstelveen hoe Drukker, met zo min mogelijk verf, zijn modellen vangt op gevonden stukken zeildoek, hout, of een oud schoolbord.
Ze is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld: De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954). Ze maakte niet alleen indrukwekkende schilderijen, maar had ook een roerig leven vol tegenslag door kinderpolio en een bijna fataal busongeluk op haar achttiende. Directeur van Museum De Fundatie Ralph Keuning bekijkt op de tentoonstelling Viva la Frida! in het Drents Museum in Assen hoe zij kon uitgroeien tot een wereldwijd icoon.
Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker dompelt zich onder in de magische wereld van de Franse kunstenaar Laure Prouvost. Zij won in 2013 de belangrijke Turner Prize en werd wereldberoemd door haar betoverende installaties.
Marc de Beyer, directeur van het Teylers Museum, bekijkt het werk van Dordrechts beroemdste schilder, Aelbert Cuyp. Zijn in avondzon badende landschappen met koeien en ruiters waren in de 18e eeuw razend populair bij de Engelse adel en vormden bovendien een grote inspiratie voor kunstenaars als William Turner en John Constable.
Directeur van Museum de Fundatie Ralph Keuning bekijkt het imposante werk van de Portugees-Britse Paula Rego in Kunstmuseum Den Haag. In haar figuratieve pastelkrijttekeningen stelt ze maatschappelijk onrecht als vrouwenonderdrukking aan de kaak. Tegelijkertijd is haar werk een canvas voor haar eigen onderdrukte gevoelens en emoties.
De lampen gaan uit en de kaarsen gaan aan in Museum Gouda. Ann Demeester bekijkt hoe zeventiende-eeuwse kunstenaars als Rembrandt en Gerard van Honthorst kaarslicht gebruikten in hun schilderijen om een intieme sfeer te creëren of juist om de dramatiek te versterken met grote licht-donkercontrasten. 'Kaarslicht' is te zien t/m 27 maart 2022.
Hoe zorgen we ervoor dat onze kleding langer mee gaat? Deze belangrijke vraag stelt het Textielmuseum in Tilburg met een interactieve modetentoonstelling. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks ontdekt de wereld van duurzaamheid in de haute couture én in ons dagelijks leven.
Alles draait om beweging en evenwicht bij de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder. In de jaren veertig stond hij met zijn mobiles en stabiles aan de wieg van de kinetische kunst. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bezoekt Calder Now in Kunsthal Rotterdam, waar Calders werk in verband wordt gebracht met hedendaagse kunst.
Constant Nieuwenhuijs, beter bekend als gewoon Constant, was een van de belangrijkste oprichters van Cobra. Hij had revolutionaire ideeën over een utopische wereld, die hij New Babylon noemde en twintig jaar lang de voeding voor zijn kunst waren. Directeur van Museum De Fundatie Ralph Keuning bekijkt zijn werk in het Cobra Museum, dat dit jaar Constants 101e geboortedag viert. Te zien tot en met 6 maart 2022.
De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Ze maakte niet alleen indrukwekkende schilderijen, maar had ook een roerig leven vol tegenslag door kinderpolio en een bijna fataal busongeluk op haar achttiende. Directeur van Museum De Fundatie Ralph Keuning bekijkt op de tentoonstelling Viva la Frida! in het Drents Museum in Assen hoe zij kon uitgroeien tot een wereldwijd icoon.
Jacob Jordaens behoort met Rubens en Van Dyck tot de Grote Drie van de Zuidelijke Nederlanden uit de 17e eeuw. Hij schilderde met grote zwier, menselijkheid en eigenzinnigheid. Directeur van Museum Gouda Marc de Beyer bekijkt in het Frans Hals Museum zijn vernuftige en soms geestige schilderijen.
In de jaren 90 trokken post-graffitikunstenaars 's nachts met een spuitbus de straten in. Nu hebben ze die spuitbussen aangevuld met kwasten en latex en zijn ze uitgegroeid tot professionele kunstenaars. In de oude glasfabriek in Schiedam bekijkt directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker de abstracte vormen, kleurstudies en sculpturen van deze groep post-graffitikunstenaars.
De 17e-eeuwse Italiaanse schilder Artemisia Gentileschi was zo bekend, dat alleen haar voornaam voldoende was: Artemisia. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld. Haar portretten zijn op en top barok, sensueel, soms grenzend aan schandaal. Directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester bekijkt in Rijksmuseum Twenthe de schilderijen van dit vrouwelijke icoon met een bijzonder levensverhaal.
In de nieuwe collectie-opstelling van het Van Abbemuseum kun je kunst voelen, ruiken en horen. Daarnaast hebben bekende kunstenaars als Picasso en Zadkine 'ontmoetingen' met minder bekende kunstenaars uit andere delen van de wereld. Directeur van het Centraal Museum in Utrecht Bart Rutten onderzoekt of hij de 120 kunstwerken van 1900 tot nu daardoor anders gaat ervaren.
Ze heetten allebei Willem van de Velde en waren toonaangevende zeeschilders in de 17e eeuw. Vader Willem was goed in het penschilderen, zoon Willem koos voor de olieverf. Directeur van Museum Gouda Marc de Beyer bekijkt de monumentale zeeslagen, dramatische stormen en kalme zeegezichten van deze Hollandse ondernemers, die zelfs aan het Engelse hof geliefd waren.
Als de Belgische kunstenaar Walter Swennen vijf jaar oud is, besluiten zijn ouders van de ene op de andere dag om te breken met hun Vlaamse verleden en over te schakelen op het Frans. Dat heeft ertoe geleid dat taal diepgeworteld zit in het oeuvre van deze eigenzinnige schilder. Directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester, zelf ook Belgische, bekijkt het werk van haar landgenoot in het Kunstmuseum in Den Haag. Zijn schilderijen tonen een mengeling van luchtige absurditeit en filosofische speelsheid.
Vanwege een renovatie komen topstukken uit de Londense National Portrait Gallery naar het Fries Museum in Leeuwarden. Meer dan honderd meesterwerken, van Rubens tot Warhol, met afbeeldingen van wereldberoemde iconen als Audrey Hepburn, William Shakespeare en David Beckham zijn te zien op schilderijen, foto's, prenten en tekeningen. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt de fascinerende portretten.
De mysterieuze Maria Magdalena had vele gezichten: van kroongetuige tot zondares en feminist. Ze wordt gezien als een baken van hoop en een feministisch icoon. Directeur van Museum Gouda Marc de Beyer ontrafelt haar beeldvorming door de eeuwen heen op de tentoonstelling Maria Magdalena, in het Catharijneconvent in Utrecht.
In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam zijn de honderd meest iconische foto's van de afgelopen 180 jaar te zien. Of eigenlijk 99, want de honderdste foto mag de bezoeker zelf invullen. Directeur van Museum De Fundatie Ralph Keuning bekijkt welke foto's de selectie hebben gehaald, van de allereerste afbeeldingen op verzilverd koper tot kiekjes van onderduikers in de oorlog of een kunstzinnige foto van Erwin Olaf.
De fantasie van Salvador Dalí kende geen grenzen. Zijn leven was één groot optreden. Hij cultiveerde zijn uiterlijk, schitterde in magazines en dook op in zelfontworpen advertenties. Zo maakte hij zichzelf tot een onsterfelijk merk. Marieke Uildriks van Museum JAN ontdekt deze kant van de geniale kunstenaar in het Noordbrabants Museum.
Museumdirecteur Ann Demeester bezoekt in de voormalige munitiefabriek het HEM in Zaandam de tentoonstelling Chapter 4our, Abundance. Grote installaties en videowerken spelen met het thema overvloed - wat als niet schaarste maar overvloed de basis van onze samenleving zou zijn? Dan is diversiteit misschien geen uitdaging meer, maar een uitgangspunt.
In het ruige landschap van Drenthe gaat Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, op kunstexpeditie. Ze ontdekt in de natuur van het Bargerveen bij Emmen tientallen kunstwerken. Turf, olie en windmolens blijken goede inspiratiebronnen te zijn voor de kunstenaars van de tentoonstelling Into Nature.
Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda, gaat op koninklijk bezoek in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Daar wordt het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst gevierd met een jubileumtentoonstelling. Recente kunstwerken van oud-deelnemers krijgen een plek in het interieur, zelfs tot in de slaapkamer van de koning.
De draaiingen en welvingen van de sculpturen van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg sieren het vlakke Friese landschap bij Museum Belvédère. Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt de beelden vol organische, natuurlijke vormen, die zowel binnen als in het park rondom het museum in Heerenveen te zien zijn.
Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, bezoekt een deel van de langste beeldende kunstroute van Nederland: De IJsselbiënnale. In het landschap van de IJsselvallei staan zo'n dertig monumentale werken, van Zwolle tot aan Doesburg. De relatie tussen mens en natuur, klimaatverandering en de factor tijd staan centraal in de kunstwerken.
Kunstenares Meret Oppenheim was een feminist die niet van vrouwenkunst hield. Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, ontdekt in het Design Museum in Den Bosch het uiteenlopende werk van deze bijzondere vrouw. De wereldberoemde met bont beklede kop-en-schotel mag natuurlijk niet ontbreken.
