True
Reis.TV - TV kijken via internet, de beste Reis tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

De aarde beeft - Alle afleveringen
De aarde beeft
De aarde beeft: Afl. 4

De wethouder, de schade-expert en de bewoners zijn het er allemaal over eens: het vertrouwen in de overheid is geknakt. De afhandeling van de aardbevingsproblematiek heeft geleid tot ongelijkheid en willekeur. Waar de ene bewoner de scheuren in zijn huis vergoed krijgt, geldt dat voor de buurvrouw niet. Volgens singer-songwriter Erwin de Vries zitten de scheuren niet alleen in de muren, maar ook in de mensen. En zie dat maar eens op te lossen. Ranomi Kromowidjojo keert terug naar het zwembad van haar jeugd en ook komt de geschiedenis van de Eemshaven aan bod: hier krijgt de energietransitie vorm. Maar hoe denken de Groningers daar over?



De aarde beeft
De aarde beeft: Afl. 3

Jan Mulder is er duidelijk over: Den Haag laat Groningen al jaren in de steek. De regering blijft doof voor de problematiek in Groningen, maar als je teruggaat in de tijd blijken er wel degelijk ambitieuze plannen te zijn gemaakt om de Groningse economie te stimuleren, in Groningen-stad, Ter Apel en Delfzijl. Allemaal onder regie van Den Haag, maar toch ook niet allemaal zo succesvol als gehoopt. Tot de dag van vandaag biedt Delfzijl op meerdere plekken een troosteloze aanblik. Zangeres Jetta Post wil Winfried Baijens overtuigen van de lichtpuntjes. De grootse aardbevingshersteloperatie kan voor de stad best wel eens heel positief uitpakken.



De aarde beeft
De aarde beeft: Afl. 2

Lang voordat het gas wordt aangeboord wordt een andere brandstof uit de grond gehaald: turf. De provincie is sinds het eind van de 19e eeuw grootleverancier van graan. In het Groninger land zie je ze nu nog van verre opdoemen: de herenboerderijen van de rijke graanboeren uit die tijd. Tegelijk is er grote armoede. Aandacht voor herenboeren en arbeiders, ras-Groninger Johan Remkes en de betekenis van een andere ras-Groninger: activist Fré Meis. Winfried Baijens spreekt met een teler van nog meer Gronings goud: aardappelen. Over rijk en arm, de aard van de Groninger, 'woordkarigheid' en Groningen als wingewest.



De aarde beeft
De aarde beeft: Afl. 1

De gaswinning in Groningen is inmiddels na zestig jaar stopgezet, terwijl die eind jaren 50 juist heel positief begon. In 1959 wordt boer Boon uit Kolham wereldberoemd als onder zijn grond het dan grootste gasveld van Europa wordt aangeboord. In de jaren 80 blijken er zorgwekkende kanten aan de gaswinning te zitten en worden scheuren in Groningse huizen aangetroffen. Klokkenluiders trekken aan de bel, maar zij worden niet gehoord. Uiteindelijk trilt het flink in de Groningse bodem, met de beving van Huizinge in 2012 als voorlopig hevigste beving ooit. Met o.a. singer-songwriter Marlene Bakker en klokkenluider Hans Roest.