True
Reis.TV - TV kijken via internet, de beste Reis tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Ondersteboven van Afrika - Alle afleveringen
Ondersteboven van Afrika
Ondersteboven van Afrika: Nieuw perspectief

Waldemar bezoekt met zijn team het grootste door het westen opgezette vluchtelingenkamp Kakuma in Noord-Kenya. Er wonen bijna 200.000 vluchtelingen, waardoor er een stad is ontstaan met negentien nationaliteiten. Veel van de bewoners blijven er jarenlang. Hoe is om te leven zonder zicht op een toekomst? Tolossa, die al 25 jaar in het kamp woont en zelf gevlucht is uit Ethiopië, neemt ons mee. Vanuit Kenya reizen we het groene heuvelachtige Ethiopië binnen, waar het team midden in het grootse religieuze Timkat Festival belandt. Hiermee wordt de doop van Johannes de Doper gevierd. Ethiopië is het enige land in Afrika dat nooit gekoloniseerd is geweest. Is het hier heel anders dan in de rest van het continent of is er toch sprake van modern kolonialisme? Onderweg zien we veel bedrijven uit Europa en China die door belastingvoordelen gelokt zijn. We eindigen onze reis in Soedan, waar Waldemar tot zijn verrassing te horen krijgt dat het Nubische rijk langs de Nijl minstens net zo groot moet zijn geweest als dat van de Egyptenaren, met eigen piramides en graftomben.



Ondersteboven van Afrika
Ondersteboven van Afrika: Het koeienkamp

Na een lange voorbereiding is er groen licht om de grens met Zuid-Soedan over te steken. Gedurende de opnames woedt er nog steeds een burgeroorlog. Waldemar gaat op zoek naar de mythische koeienherders, die traditioneel met hun duizenden koeien rondtrekken. In veel delen van Afrika is de koe heilig en wordt met het leven beschermd. Helaas zijn er met de komst van wapens steeds meer bloedige conflicten rondom de koeien, al is het maar omdat in deze streken de koe nog steeds wordt gezien als het dierbaarste bezit en tevens je bank. In Noord-Oeganda maakt Waldemar kennis met pater Raphael, die als vredesonderhandelaar rust probeert te creëren. In een grenzeloos gebied, waar alle koeienherders gewapend zijn, staat hij voor een grote uitdaging.



Ondersteboven van Afrika
Ondersteboven van Afrika: Een eigen wijze

Rwanda kennen we vooral van de genocide in de jaren 90. Het is ook een van de modernste landen van Afrika. Terwijl het economisch voor de wind gaat, zijn er ook geruchten over het schenden van mensenrechten en censuur. Waldemar wordt geconfronteerd met het scheve beeld dat wij van de Rwandezen hebben, maar ook hoe er naar hem als witte man wordt gekeken. Hij bezoekt er de Ba'twa, een bergvolk van kleine mensen, dat de toegang tot het natuurpark ontnomen is om plaats te maken voor de berggorilla's, waar voornamelijk witte toeristen met veel geld op afkomen.



Ondersteboven van Afrika
Ondersteboven van Afrika: God in Afrika

Waldemar maakt kennis met albino-muzikant Lazarus. Hij kreeg wereldwijd bekendheid doordat Madonna een film over hem produceerde. Nog steeds bestaan er mythes in Malawi. Het eten van albino-lichaamsdelen zou speciale krachten kunnen geven. Hierdoor leven albino's in onzekerheid. De rol van God is groot doordat zendelingen het christendom ten tijde van het kolonialisme naar Afrika hebben gebracht. Vandaag de dag is er een mengvorm met de traditionele cultuur ontstaan, waarin zingen en dansen in de kerk is geaccepteerd.



Ondersteboven van Afrika
Ondersteboven van Afrika: Waar is de rijkdom?

Tijdens de Conferentie van Berlijn in 1885 werd de macht in Afrika onder Europese landen verdeeld. Met rechte lijnen werden grenzen getekend, waardoor volkeren uit elkaar werden gerukt. Het doel was voor de koloniale landen om zoveel mogelijk grondstoffen te verkrijgen. Hoewel Waldemar en zijn team zien dat er vooruitgang is, wordt in Zambia nog steeds koper het land uitgevoerd. Ze ontmoeten de Ngoni-stam, die de verwarring van de moderne tijden tegemoet treedt met traditionele rituelen en eeuwenoude dansen.



Ondersteboven van Afrika
Ondersteboven van Afrika: Droogte in de delta

Botswana heeft een overweldigende natuur, met een overschot aan olifanten. Ze worden door boeren geschoten omdat ze in de menselijke leefomgeving komen en de oogst verwoesten. Waldemar en zijn team zijn getuige hoe men worstelt met het zoeken naar evenwicht: welvaart voor de boeren en een veilige leefomgeving voor de olifanten. Daarnaast is Botswana een van de weinige, goed functionerende democratieën in Afrika, gebaseerd op een eeuwenoud systeem de Kgotla, waarin alle mensen een stem hebben en de dorpsoudsten de vertegenwoordigers bij de regering zijn.



Ondersteboven van Afrika
Ondersteboven van Afrika: Op zoek naar de San

Waldemar gaat met zijn team op zoek naar de oerbewoners van Afrika: de San. Hij staat stil bij een onbekend maar pijnlijk genocideverhaal, waarbij de Herero-stam door de Duitse kolonisten grotendeels is omgebracht, ruim een eeuw gelden. Waldemar en zijn camera- en geluidsman rijden door een kurkdroog Namibië, zwoegend op de motoren door het mulle zand, met regelmatig valpartijen en pech. We zien ook wat de San doen om hun cultuur in het moderne Afrika in stand te houden.



Ondersteboven van Afrika
Ondersteboven van Afrika: Bitterzoet

Waldemar begint zijn reis door Afrika in Kaapstad. Hij duikt in de geschiedenis van Zuid-Afrika en ontdekt dat de rol die de Nederlanders daar hebben gespeeld misschien anders ligt dan we in Nederland op school leren. Hij ontmoet zwarte, gekleurde en witte Afrikanen en hoort zo de verschillende visies op wat de 'regenboognatie' Zuid-Afrika zou moeten worden. Lukt het ze om er samen uit te komen? En over hun eigen afkomst heen te stappen? En ook over 'je witte schuldgevoel', zoals Waldemar zelf te horen krijgt? Dat motorrijden in deze contreien niet makkelijk is, ondervindt hij als hij nu al hard ten val komt. En dan moeten ze nog 16.000 kilometer verder, op weg naar Caïro.