

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
10 jaar Ik vertrek - Alle afleveringen
Ruim tien jaar lang is Marc Waltman (57) programmamanager van het programma Ik vertrek geweest. Dit moet hem hebben geïnspireerd, want nadat hij talloze emigratiedromen in vervulling heeft zien gaan, vertrekt hij zelf samen met de liefde van zijn leven, Madelon Walters (52). De Amsterdammers emigreren naar Spanje. In de buurt van het landelijke Comares willen de twee tortelduifjes een illegale olijfmolen ombouwen tot een 'kind-onvriendelijk' boetiekhotel met zes luxe kamers en restaurant. Voordat het zover is, moet er eerst flink worden verbouwd; dat wordt de taak van Marc.
Personeelsadviseur Mascha (48) is geboren en getogen in het Brabantse Berkel-Enschot. Ze woont al jaren binnen een straal van 500 meter van haar ouders vandaan. 'Ons pa en ma betekenen alles voor mij.' Gelukkig is haar man René (47) ook een familiemens. Hij runt aan huis zijn eigen muziekschool. Twee jaar geleden vierden ze samen met hun dochters Zoë (17) en Sari (14) vakantie in Indonesië. Toen ze werden opgeschrikt door een hevige aardbeving, beseften ze dat het leven zo voorbij kan zijn. Ze besluiten in Spanje hun droom na te jagen. In Coín vinden ze een pand dat aan al hun eisen voldoet.
Birgitta Wesseloo (47) heeft een hoge functie bij een bedrijf dat vorkheftrucks maakt. Haar werk bestaat niet alleen uit héél véél vergaderen, maar ook uit héél véél zakenreizen. Gelukkig is haar man Ton Wesseloo (49) de perfecte huisman; hij zorgt voor het huishouden en de kinderen Thomas (7) en Ruben (4). Ondanks deze duidelijke taakverdeling mist Birgitta het gezinsleven. Het stel besluit daarom het roer om te gooien. Ze hebben een kavel van 27.000 m2 in het Spaanse Busot gekocht. Op dat terrein willen ze maar liefst 86 vakantiehuisjes en 58 camperplaatsen maken.
Hoe zou het toch zijn met familie Boerkamp? Veertien jaar geleden verruilden Alwin en Bionda en hun zoons Mike, Robbie en Jim hun rijtjeshuis in Twello voor het zonnige Italië. Na het runnen van een bed & breakfast en een agriturismo is het nu tijd voor het grote werk! Alwin en Bionda hebben een braakliggend terrein in de badplaats Cupra Marittima gekocht. Hier willen ze een gigantisch beachresort bouwen. Over een kleine zes maanden moeten er 55 luxe tenten met eigen sanitair, zwembad, restaurant, receptie en speeltuin staan. Een week voordat de bouw van start zou gaan, trekt een grote investeerder zich terug.
Huisschilder Carlos (48) en taxichauffeur Colinda (52) verruilen hun geliefde en vertrouwde Breda voor de Spaanse badplaats Bellreguard. Hoewel ze dol zijn op de Brabantse gezelligheid, staat de Nederlandse betutteling ze steeds meer tegen. In Spanje hopen ze een leven zonder regels en bemoeienis te kunnen leiden. Ze hebben voor 65.000 euro een vervallen herenhuis gekocht. Hier willen ze een Bed & Breakfast starten. Nadat ze zes maanden hebben gewacht op de bouwvergunning, lezen ze op internet dat ze deze helemaal niet nodig hebben. Ze nemen een aannemer in de arm en storten zich vol goede moed op de verbouwing.
Emmy (59) wil al haar hele leven in een kasteel wonen. 'Ik wil me een sprookjesprinses voelen.' Zo gezegd, zo gedaan. In het Franse Douzillac heeft Emmy een chateau gekocht, met maar liefst tien kamers en vijf hectare grond. Ze wil er een chambres d'hôtes met minicamping beginnen. Dat haar man Rutger (69) voorlopig niet mee wil verhuizen, staat Emmy's plannen niet in de weg.
Voor het eerst in de Ik vertrek-geschiedenis volgen we mensen die maar liefst drie keer emigreerden, naar drie verschillende landen. Na een mislukt avontuur in Frankrijk, treffen we Laurens en Brigitte in Duitsland. Hoewel ze een charmant plekje tussen de koeien hebben, is dit ook niet hun eindbestemming. Die ligt, als het goed is, in Spanje. Hier willen ze retreat-programma's opzetten voor groepen. Nog voordat de verbouwing is gestart, hebben ze al de eerste boeking binnen. Over vijf weken ontvangen ze twaalf personen en er moet nog héél véél gebeuren. De vraag is of Laurens en Brigitte die uitdaging aan kunnen.
Richard (43) en Aadje (45) zijn naar eigen zeggen het leukste homostel van Nederland. Samen met hun pitbull Joey en buldog Charles wonen ze in Naaldwijk. Maar niet voor lang meer; ze verruilen hun arbeiderswoning van 100 m2 voor een riante villa van 1000 m2 in de Spaanse badplaats Calpe. Hier willen ze een Bed & Breakfast geheel in de stijl van Versailles starten. Ondanks dat Aadje er niet van houdt om vies te worden, leven de mannen de eerste weken tussen het bouwstof. Alle muren moeten worden gestuukt en geverfd, de keuken is toe aan vervanging en de garage wordt omgetoverd tot studio. Nog voordat hun Spanje-avontuur kan beginnen, krijgen ze bericht wat alles op zijn kop zet en staat hun emigratie op losse schroeven.
Marketeer Dirk en economiedocent Feikje hebben samen met hun zoons Jep en Siem een perfect leven in Amsterdam-West. Ze wonen in een fijn huis, hebben een goede baan en een hechte vriendenkring. Maar perfect is ook maar zo saai. Het stel verkoopt hun Amsterdamse bovenwoning en schaft met de overwaarde een casco pand op een berg in Andalusië aan. Hier willen ze drie appartementen bouwen en op hun vijf hectare grond moeten ingerichte tenten komen. Dat wordt een leuke uitdaging want er is helemaal niks, en op water of elektriciteit zijn ze niet aangesloten. Dirk en Feikje zijn geen doe-het-zelvers en dus nemen ze een aannemer in de arm om hun vakantieparadijs te bouwen. Nu is het leven met twee jonge kinderen al heftig genoeg, laat staan als dit leven zich afspeelt in een vreemd land, tussen de slijptollen en graafmachines. Van de rust - waar ze voor kwamen - is weinig sprake en het geld vliegt eruit. Maar volgens Feikje komt alles aan het einde goed. 'En als het niet goed komt, is het nog niet het einde.'
Proces Controller John en communicatieadviseur Saskia zijn fervente camperaars. Negen maanden van het jaar werken ze zich een slag in de rondte om de overige drie maanden zo vrij als een vogeltje door Europa te trekken. Op een mooie dag besluiten ze om van hun hobby hun beroep te maken. Het koophuis in Deventer gaat in de verkoop en ze vertrekken met de camper en kat Streep naar Spanje om daar ergens een geschikte plek voor hun campercamping te vinden. Uiteindelijk strijkt het stel neer in La Azohia, waar hun oog valt op een perfect stukje grond. Nu blijkt alleen dat het in de omgeving stikt van de gratis camperplekken en dat het verkrijgen van een campercampingvergunning zomaar een half jaar kan duren. Leven van de liefde en de lucht is leuk, maar er moet ook brood op de plank komen. John en Saskia kopen een lot voor de loterij en hopen er maar het beste van.
Marian van Zadelhoff is naar eigen zeggen 'gemaakt om te baren en te zorgen'. Samen met haar man Mike kreeg ze vijf kinderen en nam ze ook nog twee pleegkinderen in huis. Nu de meesten op eigen benen staan, besluit het stel met de jongste twee, Yara en Richard, naar Frankrijk te vertrekken. In Saint Julien Le Petit kochten ze een oud pand met een stuk grond. Daar willen ze een gastenverblijf bouwen en een lodgetent neerzetten. Het budget is beperkt en daarom wil Mike - die naar eigen zeggen heel handig is - alles zelf gaan doen. Marian zal de eerste maanden met de kinderen in Nederland blijven om de kost te verdienen, terwijl Mike aan hun toekomst werkt. Voor Marian valt het leven in Nederland zonder haar Mike zwaar. Ze wil het liefst zo snel mogelijk naar Frankrijk. Yara en Richard staan echter niet te trappelen om zonder hun broers en zussen naar een klein slaperig Frans dorp te vertrekken. Zij blijven het liefst in Nederland.
Elsemarijn (32) en Wim-Martijn (36) uit Voorthuizen vormen met hun drie kinderen Ezra (5), Marcus (3) en Noël (1) het perfecte gezin. Hij is succesvol in de productontwikkeling, terwijl zij een parttime-baan als coach combineert met de zorg voor de jongens. Elsemarijn heeft altijd al de droom gehad om naar Afrika te vertrekken, maar Wim-Martijn blijft liever in Nederland. Het compromis is Italië. Familie en vrienden in stomme verbazing achterlatend, vertrekt het stel naar Le Marche waar ze een huis met een stuk kale grond hebben gehuurd. Over een kleine vier maanden moet er een volledige camping met twaalf staanplaatsen en nog eens vijftien luxe safari-tenten met privé-sanitair staan. Een vervelende bijkomstigheid is wel dat grondwerkzaamheden nagenoeg onmogelijk zijn als er vorst in de grond zit. En die zit er. Als de nieuwe buren dan ook nog eens hun afspraken niet nakomen over het gezamenlijk gebruik van hun zwembad, wordt de positieve instelling van het gezin wel heel ernstig op de proef gesteld. En dan lopen er ook nog drie kleine jongens rond die de nodige aandacht verdienen. Het nieuwe Italiaanse leven is in ieder geval vol uitdaging.
Brandweerman Alexander (39) en beleidsmedewerker Esther (36) verruilen Arnhem voor de Dordogne. In het dorpje Montazeau kochten zij een charmant herenhuis waar daadwerkelijk álles aan moet gebeuren. Het dak lekt, de spechtgaten staan in de luiken en de kozijnen zijn opgevreten door de houtworm. Omdat ze met de koop van hun droompand ook gelijk hun laatste cent hebben uitgegeven, blijven de twee voorlopig in Nederland werken om de verbouwing van hun chambres d' hôtes te kunnen bekostigen. Ieder vrij moment reizen ze naar hun toekomstig thuisland om te klussen en dat vraagt grote offers. Of zoals Esther het zegt: 'sinds we begonnen aan dit project zijn we gestopt met leven.' Na twee jaar ploeteren is het moment van de opening daar. Het bouwstof zweeft nog in de rondte en de gastheer en gastvrouw staan letterlijk en figuurlijk op instorten...
Rioolopzichter Alex (54) en voetreflextherapeut Martina (53) verruilen Oosterhout voor Tiszafüred in Hongarije. Ze zijn als een blok gevallen voor de omgeving rond het Tiszameer omdat je je daar - met een beetje fantasie - in de Biesbosch waant. Ze kochten er een boerderij met een stuk grond. Het plan is om een naturistencamping óf een spiritueel centrum te beginnen; daar zijn ze nog niet helemaal uit. Eén ding weten ze wel. Met hun vertrek hopen ze op een stukje bewustwording. Dit willen ze ook doorgeven aan hun toekomstige gasten door workshops rozijnproeven, retraites en koude trainingen aan te bieden. De verbouwing die eraan voorafgaat, doen ze helemaal zelf en met gevaar voor eigen leven. Martina stijgt letterlijk tot grote hoogte en ook Alex blijkt dingen in zich te hebben, die hij nooit voor mogelijk had gehouden.
Marleen en Frans verruilen hun rijtjeshuis in Almere voor een boerenhoeve in de Creuse. In het gehuchtje Basville willen ze een chambre d'hôtes mét table 'd hôtes en twee gîtes beginnen. Wie zin heeft in een escargot of fois gras heeft pech, want wat ze serveren zal biologisch én vegetarisch zijn. Maar voor het zover is, moet er eerst worden verbouwd. Het budget is beperkt en de hoeveelheid werk maar nauwelijks te overzien. Vol goede moed slaat het stel aan het doe-het-zelven. Houtworm bestrijden, tegelen, leidingen leggen; Marleen en Frans draaien hun hand er niet voor om. Maar dan stuiten ze op een probleem van heel andere orde: het doucheputje past niet. Alle soorten, maten en modellen worden uitgeprobeerd, maar niets werkt. Ondertussen zouden ze bijna vergeten dat het lekke dak ook nog gerepareerd moet worden. De tijd verstrijkt en Frans en Marleen ploeteren door. Of ze dit toeristenseizoen hun eerste gasten kunnen verwelkomen met een vegetarische hap, blijft nog even de vraag.
Hoe zou het toch gaan met de twee ex-geliefden die samen emigreerden? In het voorjaar van 2016 vertrokkenMichiel Prins(43)en Sibel Ambagts(25)naar het Franse Cuzorn. Ze toverden een vervallen boerderij om tot groepsaccomodatie.Maar dat ging niet zonder slag of stoot.De verbouwing schoot totaal niet open, want doe-het-zelven bleek toch best lastig en bovendien had Sibel het erg druk met haar liedesleven. De spanningen liepen hoog op. Drie jaar laten bezoeken we hen opnieuw en wat velen voor onmogelijk hielden, blijkt toch te kunnen... En we brengen opnieuw een bezoek aan familie Boers. Ze vertrokken in 2015 naarhet SpaanseCártama en wilden daar een glamping bouwen,waar je echt even helemaal tot jezelf kunt komen. De kinderen Joran (15) en Marit (13) gingen tegen heug en meug mee. Eenmaal daar bleek dat Marcel(46)en Maybritte(48)hun zaakjes toch niet helemaal op orde hadden. De moeizame start eiste zijn tol: Maybritte kwam in een dip te zitten en de kinderen wilden het liefst zo snel mogelijk terug naar Nederland. Vier jaar later staat er zowaar een glampingmet eco-tentenen hebben de kinderen hun draai weten te vinden. De zaken staan er goed voor, maar de weg er naar toe was een emotionele rollercoaster.
Mario (47) en Milko (54) wonen in een prachtig appartement in Amsterdam Oud-Zuid. De supermarkt is om de hoek, musea zijn op loopafstand en er is altijd leven op straat. Het stel heeft jaren genoten van het bruisende leven in de hoofdstad, maar ze zijn wel toe aan iets anders. Ze hebben een vervallen boerderij op het Portugese platteland gekocht. Het plan is om van hun nieuw stulpje een yoga-paradijs te maken. Voordat ze de eerste groep kunnen ontvangen moet er heel wat gebeuren. Helaas is Mario - volgens Milko - helemaal niet handig en hebben ze al snel mot met Portugese bouwers. Als aannemer nummer negen na een half jaar nog steeds geen offerte heeft gegeven, gaan ze weer op zoek naar een ander. Via via komen ze in contact met bouwer Mario. Ondanks dat hij de hoofdprijs vraagt, gaan ze toch met hem in zee. Ze hebben namelijk 'een goed gevoel bij hem'. Zijn werklui gaan voortvarend te werk, totdat het stel ook met hen in de clinch ligt. Ze vinden dat de klussers slordig werk afleveren. Na negen maanden is de riolering nog steeds niet aangelegd en lopen de gemoederen hoog op...
Klaas Buik (52) en Marianne van den Eijkel (49) hebben al jaren de hartenwens om in Frankrijk te wonen. Nadat Klaas een openhartoperatie heeft ondergaan, is hij vastbesloten alles uit het leven te halen. Ze kopen een oude steengroeve in de Dordogne. Het plan is om hier een chambres d'hôtes te bouwen. Al snel komen ze erachter dat ze houtrot hebben en moeten alle vloeren eruit. Gelukkig houden Marianne en Klaas wel van een uitdaging. Het bouwbudget is klein en de werkdruk is hoog, want het stel wil over vier maanden de eerste gasten ontvangen. Pei Pei (12) weet niet zo goed wat hij van de plannen van zijn ouders moet vinden. Hij is geboren in China en woont sinds zijn vijfde in Nederland en heeft het hier juist heel fijn. Of hij kan aarden in Frankrijk is dan ook de grootste zorg van Klaas en Marianne.
Na vijftien jaar elke dag in een auto te hebben gezeten, is rijschoolhouder Martin Hammink (44) wel toe aan iets anders. Hij koopt een enorm hotel met 21 kamers in het Oostenrijkse Gries im Sellrain. Dat zijn vrouw Linda (37) een hekel aan sneeuw heeft, mag de pret niet drukken. Ze runnen al jaren samen de rijschool, dus ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Aangezien ze ook nog tijd voor hun vier kinderen Tim (11), Daan (8), Lotte (5) en Sterre (2) willen hebben, gaat Linda's broer Anton (44) mee. Hij zal de keuken bestieren.Tijd voor inwerken is er niet, want ze nemen een draaiend hotel over en hebben meteen al een boeking van twintig personen. Terwijl Linda en Martin zich opmaken voor de enorme vuurdoop, gebeurt er iets heel vervelends. Anton scheurt zijn bicep en is voor onbepaalde tijd uit de running. Nog voordat het wintersportseizoen losbarst, slaat bij Linda en Martin de vermoeidheid toe. De lange dagen en het fysieke werk eisen zijn tol. En dan heb je ook nog vier kinderen rondlopen. Het leven van een hoteleigenaar zit in ieder geval vol uitdaging.
Stadsontwikkelaar Myron (40) en cultureel ondernemer Dora (37) zijn altijd op zoek naar avontuur. Of zoals ze het zelf verwoorden: 'Het leven is net een videogame. Als je eenmaal een level goed onder de knie hebt, wil je naar het volgende.' En dit nieuwe level ligt in Italië, in de regio 'Le Marche' om precies te zijn. Ze hebben hun oog laten vallen op een eeuwenoude boerderij, met een flinke lap grond eromheen. Over een krappe zes maanden moet er een volledige camping met 25 staanplaatsen en een sanitair gebouw staan. Ze durven het niet aan om alle schepen in één keer achter zich te verbranden. En dus blijft Dora nog even met de kinderen, Qing (5) en Ramses (1), in Nederland om geld te verdienen, terwijl Myron de verbouwing op zich neemt. Het gescheiden leven valt hen zwaar. Dora mist het fysieke contact met haar man en de normaal zo praktische Myron blijkt ineens een gevoelige kant te hebben. Als het hoogseizoen op losbarsten staat en het gezin weer is herenigd, is de camping bij lange na niet af. En dan lopen er ook nog twee kleine jongens rond die de nodige aandacht verdienen. Het nieuwe Italiaanse leven blijkt een flinke beproeving...
Melkveehouder Han Reesink wordt gek van de regeltjes die het boeren in Nederland onmogelijk maken en wil emigreren naar Australië om daar een nieuw boerenbedrijf te starten. Als zoon Erwin, die ook graag boer wil worden, hierover net zo enthousiast blijkt besluiten ze de grote stap te maken. Han wil namelijk niet naar Australië vertrekken zonder een opvolger te hebben. Zijn boerderij op het Drentse platteland wordt snel verkocht en dus kan de reis naar de andere kant van de wereld worden gemaakt, met behalve zijn zoon Erwin ook zijn vrouw Anneke en hun kinderen Hanna en Johan. De andere zoon uit zijn vorige huwelijk, Dennis, blijft tot groot verdriet van Han in Nederland achter. De Engelse taal is voor Han en Anneke een obstakel en ze krijgen het maar lastig onder de knie. Maar het grootste probleem is toch wel dat er bij het vertrek nog geen boerderij is gevonden...
Joost en Susan verruilen Almere voor Andalusië. In het gehuchtje Alhaurín el Grande ligt hun toekomst. Het pand waar ze een Bed and Breakfast in willen beginnen, staat al acht jaar leeg en is onbewoonbaar. Er is geen water, geen elektriciteit, geen riolering en zelfs de ramen en deuren ontbreken. Toch heeft Susan het ambitieuze plan om deze bouwval in drie maanden tijd om te turnen tot een sfeervol gastenverblijf. Spanje blijkt echter een slecht land om haast te hebben; wanneer ze om 9.00 uur met de aannemer afspreken, komt hij doodleuk een week later. Het stel werkt de klok rond en vooral Susan pleegt roofbouw op haar lichaam. Knieën, rug en vingers; niks functioneert meer en ze strompelt door het leven. Ook het gemis van haar 17-jarige zoon Levy, die in Nederland achterbleef om zijn studie af te maken, valt haar zwaar. En zo blijkt emigreren een lichamelijk en emotionele uitputtingsslag. En dan moet het seizoen nog beginnen...
Tuinder Dave (52) en interieurstylist Anne (52) verruilen Delft voor het Portugese Moncarapacho. Al voordat Dave ooit maar één stap in Portugal had gezet, wist hij: 'hier wil ik oud worden'. Vastbesloten om nooit meer terug te keren, vertrekken de twee in hun oude kever naar hun grond en hun B&B in aanbouw. Maar al snel gaat het mis. De aannemer vraagt een te hoge prijs en levert half werk. Als de nieuwkomers de rekening weigeren te betalen, gooit hij doodleuk het bijltje erbij neer. Tot overmaat van ramp wil de architect de bouwtekeningen niet teruggeven. Dave en Anne blijven ontredderd achter met een half afgebouwd pand. De bouw ligt stil, het geld is op en zonder de tekeningen kunnen ze niet verder. Gelukkig hebben ze een caravan om in te wonen en groene vingers waarmee ze in ieder geval de tuin aan kunnen leggen. Maar of die B&B er ooit gaat komen?
Paramedisch natuurkundig therapeut Nicole (53) vindt dat er te veel oorvervuiling in Nederland is. En dat doet haar getraumatiseerde paard Zazou geen goed. Dit heeft haar doen besluiten om te vertrekken. Ze heeft samen met haar man Cosmas (55) - die gelukkig ook mee wil - een chateau gekocht in de Franse Pyreneeën. In het hoogseizoen bieden ze kamers voor toeristen aan en de rest van het jaar willen ze mensen ontvangen die door Nicole behandeld willen worden. Nicole beschikt over geneeskrachtige gaven, werkt met energiebanen en kan dingen heel goed aanvoelen. Paardenvriendin Thérèse (40) gaat ook mee. Nicole is van mening dat ze heel goed kan helpen met het ontvangen van gasten en het verzorgen van de paarden. Cosmas heeft zo zijn bedenkingen over Thérèse. Volgens hem is het een pittige dame die nog wel eens voor problemen kan gaan zorgen...
Surfschoolhouder Sjors (24) viel ruim een jaar geleden als een blok voor de blonde salesaccountant Lieke (25). Tijdens hun eerste gezamenlijke vakantie in Indonesië besluit het stel hun geluk op Bali te beproeven en daar een Yoga Retreat te beginnen. Binnen een week tijd hebben ze een geschikt stuk grond gevonden middenin Hipster Paradise Changgu. Met spaargeld en wat geleende centen van de ouders van Lieke kunnen ze het project financieren. Dat er al 461 yogacentra op het eiland zijn, maakt volgens hen niet uit, want zij doen het anders en beter! De bouw gaat van start en Sjors en Lieke coördineren dit alles vanuit Nederland. En dat is spannend, want ze zullen het resultaat pas zien als ze geëmigreerd zijn. En dan is het te hopen dat de rustzoekende yogi ze weet te vinden én dat Lieke een goede gastvrouw wordt. Want zoals ze zelf zegt: 'Ik kom uit de mode, en hospitality is niet direct mijn ding.'
Meubelmaker Dennis Henebiens (39) en zelfstandig ondernemer Vanessa van Hemert (38) verruilen het bruisende Rotterdam voor het Oostenrijkse Mallnitz. Voor Dennis gaat er een lang gekoesterde droom in vervulling: 'Wat is er nou mooier dan tussen de bergen te wonen?' De Rotterdamse Vanessa heeft zo haar bedenkingen. Ze vraagt zich af of ze zich thuis gaat voelen in een slapend dorp. De opa's en oma's in stomme verbazing achterlatend, vertrekt het stel samen met hun kinderen Senna (5) en Izabella (2). Het gezin neemt een pension over, waarvan het jaren '70 interieur een flinke opknapbeurt kan gebruiken. Er is haast geboden, want slechts drie weken na de officiële overdracht barst het wintersportseizoen los. En dan lopen er ook nog twee kleine kinderen rond die de nodige aandacht verdienen. Het nieuwe Oostenrijkse leven is in ieder geval vol uitdaging...
Bouwe is paukenist en zijn geliefde Tessa speelt viool. Als ze beiden ontslagen worden door hun symfonieorkest, besluiten zij hun andere droom te volgen, namelijk het opstarten van een eigen vakantieverblijf. En hier hebben ze heel specifieke ideeën over: geen honden, geen kinderen en geen kleren! Het wordt een naturistisch chambres 'd hôtes voor rustzoekers. In de Haute-Vienne kocht het stel een molenaarswoning die zich perfect voor dit alles leent. Een grondige verbouwing is nodig en het stel heeft al een Engelse aannemer in de arm genomen. Ondertussen gaat één van de vakantie-appartementen al in bedrijf, want er moet ook geld verdiend worden. En lokale klussers en blote rustzoekers gaan vast prima samen, aldus Bouwe en Tessa. Het is afwachten of dat inderdaad zo is. En of hun beperkte doelgroep het Idyllische plekje van de nieuwkomers weet te vinden.
De Rotterdamse Harald (42) en de Twentse Jerry (38) komen elkaar twee jaar geleden tegen in een Rotterdamse kroeg waar de vonk overslaat. Sindsdien hebben ze een latrelatie en zien ze elkaar elk weekend. Tijdens een vakantie besluiten ze 'ooit' te willen emigreren om ergens een camping of een Bed & Breakfast te starten. De toekomst komt alleen een stuk eerder in beeld dan bedacht. Als er een hotel/restaurant in Duitsland te koop staat, besluiten de twee hier direct voor te gaan. Zes weken later emigreert Jerry alvast naar de Oosterburen, Harald blijft nog een paar maanden in Nederland werken om extra geld te verdienen. Het hotel telt veertien kamers, er is een zalencentrum, camperplaatsen én een oud gebouw dat moet worden omgebouwd tot appartementen. Een grote klus voor Jerry alleen, maar gelukkig wordt hij geholpen door de ouders van Harald. Harald komt in de weekenden vaak over om ook de handen uit de mouwen te steken. En na bijna een jaar vertrekt ook Harald definitief naar Duitsland. Voor het eerst in hun relatie wonen ze samen onder één dak. Redt Jerry het de eerste maanden zonder vriend? Wordt het hotel/restaurant een succes én is hun prille relatie bestand tegen de stress en het runnen van zo'n grote onderneming?
We brengen opnieuw een bezoek aan de familie Trustfull. In 2012 verruilden Paul (45), Audrey (45), Chiavelli (16) en D'Angelo (4) Nederland voor het tropische Suriname. Paul kocht samen met zijn broer net buiten Paramaribo een stuk grond om hun droom te verwezenlijken: een eigen garagebedrijf. Eenmaal aangekomen bleken de broers een stuk moerasland gekocht te hebben, en daarbij hadden ze van bouwen eigenlijk weinig verstand. Vijf jaar later staat er op de moerasgrond een goedlopende garage en heeft de familie het dik naar zijn zin in Suriname. Behalve Chiavelli, die heeft het dik naar haar zin in Nederland. En hoe zou het gaan met Marieanne (31) en Joëlle (28)? In 2014 vertrokken de vriendinnen naar het Zuid-Italiaanse Lecce om een bed and breakfast te beginnen. Helaas bleek bij aankomst dat hun huisbaas de afspraken niet was nagekomen. Het pand stond er vervallen bij en niks werkte. Maar de meiden gooiden al hun charmes in de strijd om gas, water en elektriciteit te regelen voor hun eerste gasten. Drie jaar later is Little Dolce een begrip in de stad. De bed and breakfast wordt overspoeld door enthousiaste gasten en de yogales op het dakterras is een hit. Tussen Marieanne en Joëlle verliep het minder goed. Hun vriendschap bleek niet bestand tegen de druk die komt kijken bij het hebben van een eigen zaak. Ze gingen ieder hun eigen weg.
Pedicure Judith (53) verruilt Loosdrecht voor Luxemburg. In het plaatsje Tarchamps neemt ze een draaiende camping over met honderd plaatsen, zwembad en een restaurant. Zelf heeft ze niet de financiële middelen om de aanzienlijke koopsom op te hoesten. Maar gelukkig is daar haar goede vriend Patrick (53) die dat maar al te graag voor haar doet. Hij ziet de aankoop als een goede investering; in de grond en misschien ook wel in de liefde. Ilona (53) - de hartsvriendin van Judith - gaat ook mee in dit grote avontuur. Ze heeft reuma en kan geen fysieke arbeid verrichten, maar is wel weer handig met boekingssystemen en administratie. Aan dit trio de schone taak om de gastank te vervangen, de horecavergunning te regelen en de ietwat oubollige camping om te toveren tot een bloeiend bedrijf. En of er verder nog iets opbloeit...?
Het doet Rosalien en Ieke veel pijn om hun geliefde Amsterdam te verlaten. En toch vertrekken ze naar Duitsland; naar het dorpje Eckardtsleben in Thüringen om precies te zijn. Er is daar niks, maar de dames zijn vastbesloten leven in de brouwerij te brengen. Het hotel-restaurant wat ze overnemen, is zwaar verouderd en maar nauwelijks winstgevend. De dames dromen echter van festivalachtige taferelen met rollende keukens en alles wat erbij hoort. Of de 280 veelal oudere dorpsbewoners ook op deze wilde plannen zitten te wachten, is de vraag. En er moet worden verbouwd, want het interieur van het Vierseitenhof is al jaren onveranderd. Tegelijkertijd wil het stel ook al draaien: gasten ontvangen, biefstuk bakken en halve liters tappen. Het belooft een totale uitputtingsslag te worden. Ligt hun toekomst in Duitsland? Of wordt het enkele reis terug naar Amsterdam?
Hoe zou het gaan met familie De Best uit het Noord-Hollandse Winkel? In de zomer van 2009 vertrokken Hans en José met hun kinderen Kelly, Amber, Marvin en Yvanka naar het Franse Gannat. Ze toverden een oude watermolen om tot een waar vakantieparadijs. Het Franse leven beviel goed. Of zoals ze het zelf verwoordden: 'suks is toch verskrikkelijk mooi'. Zeven jaar later is alles veranderd. De watermolen is niet meer en Hans en José zijn na 27 jaar huwelijk uit elkaar. Terwijl Hans met zijn nieuwe Franse vriendin aan een toekomst bouwt, bouwen José en de kinderen een nieuwe chambres d'hôtes. En we brengen opnieuw een bezoek aan familie Vlasma. Frans, Marcha en de kinderen Kenny, Amy en Megan vertrokken in 2013 naar het Spaanse Ayamonte om daar een fietsenverhuurbedrijf te beginnen. Ze konden de eindjes maar nauwelijks aan elkaar knopen. Met een hoop humor en inventiviteit lukte het ze uiteindelijk toch om van 'Bicilandia' een succes te maken. 'Hier wil ik oud worden', zei Frans tot besluit. Het loopt anders. In januari 2016 rijdt Frans met volle snelheid tegen een boom. Hij is op slag dood. Voor Marcha en de kinderen breekt een moeilijke tijd aan. Hoe moeten ze verder zonder hun partner en stiefvader? Eén ding is zeker: terug naar Nederland gaan ze niet, want in Spanje zijn ze thuis.
